Bruiningscrème: het ideale middel om je huid een natuurlijk bruine tint te geven

Bruiningscrème

Veel mensen in Nederland houden ervan als hun huid op een natuurlijke manier wat verdonkert, meestal door invloed van de (zomerse) zon. Bruin terugkomen van een zomervakantie wordt dan ook door veel mensen als iets positiefs gezien. Ben jij ook fan van een iets donkerdere huidskleur, dan is het voor jou interessant om te weten dat je dit effect ook uitstekend kunt bereiken met een bruiningscrème. Sterker nog, eigenlijk is het zelfs een stuk beter om zo’n crème te gebruiken. In de volgende alinea lees je hoe dat zit. Daarna lees je over andere aspecten van bruiningscrème waarvan je op de hoogte moet zijn als je hiervan gebruik wilt gaan maken.

Waarom een crème beter is dan de zon of de zonnebank

Ten opzichte van buiten zonnen of met enige regelmaat een zonnebank opzoeken is het gebruik maken van bruiningscrème om deze redenen een beter alternatief:

 • Als je bruiningscrème gebruikt, dan voorkom je dat je in de zon of onder de zonnebank ‘moet’ zitten om bruin te worden. Zowel de zon als de zonnebank brengt namelijk straling met zich mee. Dit is in potentie zeer schadelijk voor de huid. Met een (natuurlijke) bruiningscrème heb je dat gevaarlijke probleem niet.
 • Door een crème te gebruiken zie je al na een paar uur een duidelijk resultaat. Bij zonnebanken en de echte zon is dat niet mogelijk.
 • Als je je huidskleur beïnvloedt met een bruiningscrème, dan is het onmogelijk om te verbranden. 
Bruiningscrème

Wat moet je weten voor je daadwerkelijk bruiningscrème wilt gaan gebruiken?

Wanneer je daadwerkelijk bruiningscrème wilt gaan gebruiken en je gaat dat voor het eerst doen, dan is het belangrijk op de hoogte te zijn van deze informatie:

 • Er bestaan kwalitatief heel goede bruiningscrèmes die van louter natuurlijke bestanddelen zijn gemaakt. Deze kunnen dus ook door veganisten worden gebruikt.
 • Er zijn crèmes waarvoor geen dierproeven nodig zijn geweest. Zeer de moeite waard om mee te nemen bij je beslissing.
 • Allergische reacties na het gebruik van bruiningscrèmes komen slechts zeer zelden voor, maar vallen toch niet helemaal uit te sluiten. Heb je hier twijfel over, begin dan desnoods met een klein beetje crème op één stukje van je lichaam. Gaat dat goed, dan kun je wellicht meer gaan gebruiken.
 • Voor het aanbrengen van de crème is het slim om een daarvoor bestemde doek te gebruiken. Deze kun je waarschijnlijk tegelijkertijd met je crème aanschaffen.
 • Er bestaan bruiningscrèmes in verschillende gradaties. In de volgende alinea gaan we daar dieper op in.

Maak een keuze uit verschillende tinten

Op het gebied van bruiningscrème worden de volgende soorten tinten het meest verkocht en het vaakst gebruikt:

 • Een van de lichtste vormen is een crème die je op een natuurlijke wijze een bronsachtige huidskleur geeft.
 • Een andere relatief milde vorm van bruiningscrème bestaat uit het aanbrengen van een zomerse tint.
 • Wil je een stapje verder gaan, dan neem je een crème die een tint geeft die mediterraans aandoet.
 • Als je ook dat niet ver genoeg vindt gaan, dan kom je waarschijnlijk uit bij een bruiningscrème die een diepbruine tint op je huid achterlaat.