Zonder diploma makkelijk aan de slag

werken zonder diploma

Je wilt graag werken maar hebt geen diploma behaald. Dat kan natuurlijk allerlei redenen hebben. In de praktijk betekent dat toch vaak dat je baankansen misloopt. Bij veel vacatures staat omschreven dat je een bepaalde opleiding moeten hebben afgerond. Dit terwijl jij misschien juist super gemotiveerd bent en snel leert. Lees deze blog vooral verder, want werken zonder diploma kan!

Vacatures zonder diploma vereisten

Allereerst is het een kwestie van zoeken naar de juiste vacatures. Zonder diploma zal je niet direct op een topfunctie kunnen solliciteren, maar er zijn veel functies waar geen diplomavereisten voor zijn. Wist je bijvoorbeeld dat veel werkzaamheden bij de overheid geen specifieke diploma’s vragen? Bij een gemeente zijn er regelmatig functies waar je ook zonder diploma terecht kunt. Ook kun je denken aan banen in justitie en veiligheid, zoals bij de BOA. Wanneer je dit slim aanpakt kun je het een lagere functie aannemen en doorgroeien tot een betere positie. Ook geeft het je de mogelijkheid om een netwerk op te bouwen voor later. 

Werken en een diploma halen

Met het inkomen van een baan kun je natuurlijk investeren in jezelf. Zo kun je er voor kiezen om bijvoorbeeld in deeltijd of in de avond een opleiding te volgen. Dit kan weer nieuwe kansen creëren voor later. Overleg dit ook vooral goed met een opdrachtgever. Maar er is nog een andere opties wanneer het toch niet lukt om een baan te vinden. Uitzendbureaus kunnen een uitstekende manier zijn om te kijken waar jouw kwaliteiten nou precies liggen en zij kunnen helpen met het zoeken naar passend werk.

Er zijn uitzendbureaus die zich inzetten om iedereen van werk te voorzien, ook zonder een diploma. Eén organisatie die dit doet is bijvoorbeeld Binck. Zij staan voor een persoonlijke, informele aanpak. Ze bieden betrouwbare begeleiding en een opleiding als dat nodig is. Wil je bijvoorbeeld in de bouw aan de slag? Dan kun je via Bink eerst een opleiding volgen zodat je bezit bent van de certificaten die nodig zijn voor een specifieke functie. Na een basisdiploma kun je zelfs doorgroeien en vervolgopleidingen of trainingen volgen. Op die manier kun je samen met een uitzendbureau concrete stappen nemen om jezelf verder te ontwikkelen terwijl je meteen aan het werk bent.

Het begint met een goede mentaliteit

Het is vooral belangrijk dat jij een goede instelling hebt. Wanneer je open staat voor allerlei soorten werk en je jezelf proactief opstelt, dan zal dit ook gezien worden. Er zijn maar zat succesverhalen van mensen die naar de top zijn geklommen door zichzelf te zijn en plezier te hebben in hun werk. Kijk dus zeker eens naar bovengenoemde tips en succes!