Een scriptie schrijven, waar begin je?

zinsopbouw-controleren

Ga jij binnenkort een scriptie maken maar heb je geen flauw idee hoe je dit moet doen, waarover je dit moet doen en hoe je überhaupt aan je scriptie moet beginnen? Geen stress, je bent gelukkig niet de enige student. In dit blog geven we je graag een aantal tips en tricks waarmee ook jij zo met je scriptie aan de slag kan.

Kies een onderwerp wat je echt aanspreekt

Het onderwerp van je scriptie is natuurlijk praktijk gerelateerd. Meestal gaat het over een probleem of knelpunt dat het bedrijf waar je, je scriptie uitvoert ervaart. Soms loop je zelf tegen dit probleem of knelpunt aan maar er zijn ook genoeg situaties waarin het bedrijf zelf met een idee komt. En ondanks dat jij het misschien helemaal niet zo’n leuk onderwerp vind ga je er toch mee akkoord. Ons advies, ga er alleen met dit onderwerp akkoord als je het zelf ook echt een interessant onderwerp vind. Spreek je onderwerp je al helemaal niet aan dan zal alles wat je rondom je scriptie gaat doen je tegenstaan.

Beginnen en afbakeningen

Een scriptie schrijven is zeker niet makkelijk en vooral het begin kan soms als een flink barricade aanvoelen want waar moet je nou beginnen? Veel studenten stellen het begin keer op keer uit omdat ze geen idee hebben hoe ze moeten beginnen. Doe dit niet! Begin gewoon met typen en kijk maar waar je eindigt. Een deel zal waarschijnlijk niet (helemaal) goed zijn maar daarvoor weet je wel welke kant je wel of juist niet op wilt. Dit helpt tevens ook mee met het afbakenen van je scriptie. Veel studenten willen teveel onderzoeken maar daar heb je helaas geen tijd voor. Maak je onderzoek zo klein en concreet mogelijk met een duidelijke onderzoeksvraag, een afbakening en een begin.

Inhoud en afronding

Iedere scriptie heeft een structuur. Je begint altijd met een inleiding en je eindigt met een subconclusie. Hou deze indeling voor ieder hoofdstuk aan om het jezelf en de lezer makkelijk te maken. Door structuur in je scriptie te brengen leest het ten eerste veel fijner voor de lezer maar het is daarnaast ook voor jezelf veel makkelijker. Is je scriptie af? Laat deze dan altijd nakijken door een derde. Je laat deze persoon bijvoorbeeld je spelling of zinsopbouw controleren. Het is namelijk zonde als je scriptie wordt afgekeurd op onnodige schoonheidsfoutjes. Daarnaast kan deze persoon ook altijd nog feedback geven op de inhoud waardoor je misschien weer andere inzichten krijgt.