Mooie borsten; geen ingetrokken tepels meer

Herken je dat? De onzekerheid over je borsten? De ene is groter dan de andere? Je hebt minder mooie tepels doordat ze ingetrokken zijn. Ingetrokken tepels zijn heel gewoon en komen bij meerdere mensen voor. Dit kan komen doordat tepels die ingetrokken zijn aangeboren zijn, omdat je ouder wordt of doordat je borstvoeding geeft. Maar er zijn nog veel meer oorzaken voor dit probleem. Ben je benieuwd wat de veelvoorkomende oorzaken zijn van ingetrokken tepels en hoe je er vanaf kunt komen? Lees dan verder.

De mooiste fase van je leven

Heb je kinderen of ben je in verwachting? Dan kan het zijn dat je binnenkort last gaat krijgen van tepels die zijn ingetrokken. Door het geven van borstvoeding kun je last krijgen van tepels die zijn ingetrokken. Dit betekent dat je melkgangen in je borst te kort zijn en worden ze bijvoorbeeld tijdens het melk geven meer naar binnen getrokken. Om je kind toch goed te kunnen voeden, wordt het aangeraden om vooraf met de hand of een apparaat te kolven. Hierdoor wordt de tepel wat opgerekt en komt de tepel weer goed naar voren. Zo kun je ook je kind met tepels die zijn ingetrokken goed voeden.

Van jongs af aan ingetrokken tepels

Tepels die zijn ingetrokken kunnen niet alleen voorkomens na het hebben van kinderen. Het kan namelijk zijn dat je van jongs af aan al last hebt van tepels die zijn ingetrokken. Dit kan zowel bij jongens als bij meisjes. Later wanneer ze in de puberteit komen, kunnen de tepels nog meer naar voren komen of blijven ze hetzelfde als voorheen. Dit is bij iedereen verschillend. Doordat in dit geval je ingetrokken tepels aangeboren zijn hoef je je geen zorgen te maken. Dit kan namelijk geen kwaad.

Jong geleerd, is oud gedaan

Niet alleen op jongere leeftijd, maar ook op latere leeftijd kun je last krijgen van ingetrokken tepels. Je hoeft het niet per se al vanaf jongs af aan te hebben. Deze complicatie kan ook een ouderdomskenmerk zijn. Bij zowel mannen als vrouwen. Dit komt doordat op latere leeftijd het lichaam wat minder goed en ouder wordt. Vaak gaat veel hangen en krijgen ouderen meer rimpels. Ook kunnen hierbij de tepels worden ingetrokken. Ben je ziek? Naast al het bovenstaande wat niet heel bedreigend klinkt, kan het toch zijn dat de tepels die zijn ingetrokken wijzen op ziekte. Een veel voorkomend symptoom van borstkanker zijn ook ingetrokken tepels. Echter hoef je je niet direct zorgen te maken als je last hebt van tepels die zijn ingetrokken. Het is vaak zo dat je pas zorgen moet gaan maken als het ingetrokken karakter zich ineens voordoet. Dan is het verstandig voor jezelf om even langs de huisarts te gaan. Zo heb je het zekere voor het onzekere.

Ingetrokken tepels

Wanneer je tepels hebt die zijn ingetrokken, hoef je je er niet voor te schamen. Echter kan het wel zijn dat je wilt dat je tepels gewoon normaal naar buiten uitsteken. Bijvoorbeeld doordat je borstvoeding moet geven of het minder aantrekkelijk vindt. Ingetrokken tepels kun je namelijk gemakkelijk zelf naar buiten krijgen. Dit doe je door om je tepel je vingers in een V-vorm te plaatsen. Wanneer je dan zachtjes druk uitoefent op de borst, komt de tepel vanzelf naar buiten.