Wat doet jullie bedrijf met het bedrijfsafval

mkb-afval

Duurzaam ondernemen is de trend van 2019 en naar alle waarschijnlijkheid zal deze trend de komende jaren alleen nog maar belangrijker worden. Anders ondernemen zodat het milieu er minder last van heeft, dat is waar het omdraait. En dat vooral ook wat de consument belangrijk vindt. De consument wil graag zijn steentje bijdragen aan duurzaamheid en het verkleinen van de ecologische voetafdruk. Daarom zal de consument op dit moment eerder kiezen voor een bedrijf dat duurzaam ondernemen hoog in het vaandel heeft staan. Maar hoe doe je dat nou als bedrijf, hoe begin je met duurzaam ondernemen?

Afval scheiden

Een van de makkelijkste acties die je in een bedrijf kunt doorvoeren is waarschijnlijk nog wel het afval scheiden. Tot voorheen werd al het afval in één afvalbak gedeponeerd. Voor de werknemers natuurlijk geen probleem maar voor het milieu een groot nadeel. De hoeveelheid afval die de mensheid produceert wordt steeds moeilijker weg te werken en daarnaast kan er veel van dit afval nog worden hergebruikt of gerecycled worden mits, het afval dus gescheiden wordt. Afval scheiden is zeer eenvoudig en er is maar een kleine aanpassing voor nodig, andere afvalcontainers. Met andere afvalcontainers en een klein geheugensteuntje is het afval scheiden zo gepiept. Daarnaast kun je er bij sommige bedrijven ook nog voor kiezen wanneer ze het afval moeten ophalen. Een voorbeeld van zo’n bedrijf is mkb afval. Bij dit bedrijf bepaal je zelf hoe vaak de afvalcontainers worden geleegd zodat ze niet overbodig hoeven te rijden omdat de container nog maar half leeg is. Allemaal kleine dingen die bijdragen aan duurzamer ondernemen.

Zonnepanelen en papier besparen

Nog een twee aanpassingen die je gemakkelijk kunt maken is bijvoorbeeld zoveel mogelijk digitaliseren. Bij de meeste gebeurt dit uiteraard al omdat we zoveel mogelijk online (willen) doen omdat dit de gemakkelijkste manier is. Rapporten en analyses worden niet meer uitgeprint maar digitaal gedeeld. Dit geldt ook voor uitnodigen en rapporteren bij vergadering. Steeds meer en meer wordt digitaal gedeeld wat er voor zorgt dat we minder papier hoeven te gebruiken. Daarnaast kun je er bedrijf ook nog voor kiezen om te investeren in zonnepanelen. Zeker als je het gedeelte digitalisering steeds meer wilt uitbreiden kan dit een zeer waardevolle investering zijn en je haalt hier als bedrijf een hoop winst uit. Daarnaast worden zonnepanelen vaak gesteund door gemeentes waardoor je hier ook nog een subsidie voor kunt vragen. Hierdoor vallen de kosten relatief mee.

Benieuwd wat je nog meer kan doen op het gebied van duurzamer ondernemen? Hou ons blog dan vooral goed in de gaten.