Microsoft Excel, belangrijk maar vaak vergeten

excel cursus

Microsoft Word weten we allemaal wel raad mee en Powerpoint hebben we allemaal een keer gedaan. Wie werkt op kantoor kan om de twee functies niet heen. Excel daarentegen laten we vaak links liggen. Maar dat is zonde! Basale kennis van Excel geeft je al een voorsprong, maar de software echt beheersen heeft veel praktische en carrière voordelen.

De voordelen als student

Als je studeert, zul je niet om Excel heen kunnen. Wanneer je bijvoorbeeld online enquêtes gaat afnemen worden de resultaten altijd als Excel bestand afgegeven. Als je voor je studie aan de slag moet met SPSS is het ook een goede training, al is het maar het geschikt maken van de data voor het overzetten. Maar ook als je geen onderzoek hoeft te doen is Excel bijzonder handig! Zo kun je resultaten van organisaties gebruiken om je eigen grafieken en figuren te maken. Als je die toevoegt aan je powerpoint is er geen speld tussen te krijgen. Ook kun je elke keer “forecasts” maken. Die simpele voorspellende lijnen zijn een goede manier om je beoogde resultaat te tonen. Bovendien geeft het je veel stof tot schrijven. Dus of je nou later werkzaam bent in een ziekenhuis, een bedrijf of bij de overheid, Excel geeft je een voorsprong. Dat is dus nog voor opleidingen waar je Excel niet strikt nodig hebt. Bij veel studies zoals logistiek of technische opleidingen is Excel onvermijdelijk. Dat kunnen skills geen kwaad.

De voordelen voor je carrière 

Ook op werk is Excel een belangrijk gereedschap om een aantal redenen. Ten eerste, veel wat op studenten slaat geldt ook voor werk: Presentaties, forecasts en enquêtes kunnen uitsturen zijn allemaal vaardigheden die je een voorsprong geven. Daarnaast is Excel vaak een voorwaarde om verder te kunnen groeien. Naarmate je hoger komt in je organisatie zul je steeds dichter bij rauwe data komen te staan zoals de financiën of de verkoopcijfers. Alleen zij met een bijzondere intuïtie kunnen daar brood van maken zonder Excel. Wie verder wil zal een Excel cursus overwegen. Wie het slim speelt kan hiervoor het “educatie potje” opentrekken en vrij ervoor krijgen. Als je echter op zoek bent naar een baan is volledige kennis van de Office-suite al genoeg. Wie een snelle blik op Indeed werpt met “Excel ervaring” als zoekfunctie ziet talloze functies waar dit de eerste eis is. Je er dus in verdiepen biedt meteen meer perspectieven op de arbeidsmarkt. 

De voordelen voor thuis

Excel is meer dan grote data kraken en deze mooi opmaken. Wie goed zijn financiën op orde houdt gebruikt Excel. De meer gevorderde functies zul je niet in je eerste jaar meteen hoeven toepassen. Maar wie meerdere jaren overzichtelijk wilt houden en écht inzicht wilt in wat ze binnenkrijgen en hoe hun financiële toekomst eruit ziet gebruikt zijn software. Je kunt een boekhoudprogramma aanschaffen, maar je bent gemakkelijker uit met Excel.