Gilets: wees toegewijd aan je look

We willen er niet altijd aan, maar het uiterlijk en je kleding in het bijzonder, telt zwaar mee in hoe mensen over je oordelen. Als je succes wilt hebben, zul je ook toegewijd moeten zijn aan je garderobe, of je dat nu leuk vindt of niet. Het is belangrijk met de juiste kleding indruk te maken. Dat betekent dat je in sommige gevallen ook moet weten wanneer je iets wel en niet draagt. Je hoeft geen kledingexpert te worden, maar enige kennis over sommige kledingstukken is wel handig. Gilets zijn van die kledingstukken waar je misschien wat meer over moet weten. Gilets kom je steeds vaker tegen, ook op TV omdat bijvoorbeeld bepaalde politici ze dragen. Het lijk een formeel kledingstuk, maar is dat ook zo? Wanneer draag je gilets? En wanneer niet? Hier volgt een uitleg over dit kledingstuk.

Gilets: onderdeel van een pak

Oorspronkelijk werden gilets gedragen als onderdeel van een driedelig pak dat verder nog bestond uit een colbert en een pantalon. Gilets kennen een lange geschiedenis. Ze werden geïntroduceerd door koning Charles II van Groot Brittannië. Deze koning hield blijkbaar van nieuwe dingen want behalve de gilets, introduceerde hij ook ijskelders in het land. De gilets waren gebaseerd op Perzische jasjes en men droeg ze tijdens formele gelegenheden met onder het gilet een blouse en eroverheen een jasje. In de beginperiode van de gilets waren ze zeer kleurrijk en opvallend terwijl later in de 19e eeuw het jasje wat minder opviel en soms helemaal verborgen bleef. Een ding bleef altijd hetzelfde: de gilets zijn altijd mouwloos en ze hebben meestal vier tot zes knopen die je bij voorkeur dicht knoopt.

Je mag het weer zien

In de jaren zeventig begint de gilet aan een nieuwe opmars. Het jasje mag weer gezien worden en hoe. Gilets verschijnen in het straatbeeld zonder jas eroverheen. Ook vrouwen dragen nu het kledingstuk en de tijd dat je het alleen voor formele gelegenheden droeg, lijkt voorbij. Maar toch komt die trend nu weer steeds meer naar voren. Het gilet wordt weer een wat formeler kledingstuk, maar nu ook als onderdeel van een tweedelig pak. Naast de traditionele donkere kleuren, verschijnen er ook steeds meer felle gilets, die lekker opvallen. Al met al is een gilet iets waar je indruk mee kan maken en die past bij een goede indruk. Gilets heb je nu in alle soorten en maten en ze zijn makkelijk online te krijgen. Dus ga je voor een goede indruk? Overweeg een gilet.