Een terugblik op de modetrends van 2019

Met 2020 om de hoek, laten we nog even terugblikken op de modetrends van 2019. Welke kledingstukken of accessoires (of allebei) maakten een grote, onverwachte comeback? Welke dingen bleven er langer dan we hadden verwacht, of werden juist te snel uit de schappen gehaald? Laten we erin duiken.

Kleding en accessoires

First up, kleding en accessoires. Er waren een paar interessante trends dit jaar, zoals bijvoorbeeld de pofmouwtjes. Ze zaten alleen niet op normale mouwhoogte, maar iets hoger, bij de schouders. Je zou ze pofschouders kunnen noemen. Shirts met deze pofschouders kwamen in alle soorten en maten om de hoek kijken.

Adidas kwam ook met een interessante accessoire dit jaar, iets waar mensen nog altijd verdeeld over zijn, zowel in de high fashion wereld als in de straten van elke Nederlandse stad; de bucket hat. Ja, je leest het goed. De emmerhoed, een omgekeerde-V-vormige hoed die als een omgedraaide emmer over je hoofd heen valt. Er staat dan wel weer het Adidas-logo op.

Nog een trend die in theorie heel leuk klinkt, maar niet heel praktisch is, waren de kleine tassen. Het begon met clutches van bijvoorbeeld Givenchy, natuurlijk, die al langer bestaan dan dit jaar, maar dit jaar gingen modeontwerpers verder, grootser (of… kleiner?) Ze kwamen met tassen niet groter dan een handpalm, en zelfs nog kleiner. Uiteindelijk kwamen we uit op een tasje waar nog maar net een tampon in past. Het is iets?

Nog een trend dit jaar waren biker shorts. Leggings die beginnen bij je taille, maar stoppen halverwege je bovenbeen of net boven je knie. Broekjes die wielrenners dragen. Ze werden veel gedragen tijdens het sporten, maar ook als athleisure-wear. Elk bekend sportmerk kwam wel met een eigen variant.

Schoenen

Er was een écht belangrijke en invloedrijke schoenentrend dit jaar: de statement sneaker. Grote, opvallende sneakers, opvallend in dat ze zowel heel lomp en groot waren, en felle kleurtjes en patronen hadden. Alles aan deze schoenen viel op in een menigte, en dat is ook precies waar ze voor gemaakt zijn.

Make-up

Persoonlijk ben ik een fan van de grootste make-up trend van dit jaar: Felle neon-gekleurde oogschaduw, en dan vooral in de ooghoeken. Het geeft een ontzettend interessant en opvallend effect aan elk opgemaakt gezicht, en ik hoop dat deze trend doorzet in 2020.

We kunnen wel stellen dat 2019 een jaar was om op te vallen. Daar ben ik het altijd mee eens. Op naar 2020!