Dagjes erop uit met de boot
Een heerlijk dagje met de boot weg. Het zonnetje schijnt, je hebt verder niets op de planning. Dan is het heerlijk om het water op te gaan en te genieten van het water! Maar wanneer je het water op gaat is het wel belangrijk dat je bijvoorbeeld de termen kent zoals landvast. Of dat je wel alle benodigdheden hebt. Zo kan je rondkijken op een webshop watersport artikelen of bootbenodigdheden.
Weet hoe je je moet gedragen op het water
Regels regels regels…..meeste mensen houden niet van regels. Je vindt ze overal, tijdens het autorijden, op werk, school en ook tijdens het varen. Vaarregels zijn erg belangrijk. Ze zijn er voor veiligheid, maar ook voor duidelijkheid. Er zijn heel veel verschillende vaarregels waar je rekening mee moet houden. Om je te helpen heb ik de belangrijkste vaarregels op een rij gezet. Dit zijn de basis vaarregels die je moet kennen als je gaat varen.
- Houd op het water zoveel mogelijk stuurboordwal (met stuurboordwal wordt de rechterkant bedoeld)aan.
- Blijf op dezelfde koers varen, verander niet zomaar.
- Kijk regelmatig om je heen (achter je, voor je, naast je).
- Gebruik je navigatieverlichting alleen wanneer dat moet.
- Anker nooit bij bruggen, werkschepen met uitstaande ankers, sluizen en in het midden van het water.
- Blijf uit de buurt van visnetten. De visnetten worden meestal gemarkeerd door zwarte of gele vlaggetjes. Er wordt ook gebruik gemaakt van een groen/witte ruit. De groene kant is de veilige passeerzijde.
- Zwemmen in de vaargeul bij bruggen, sluizen en wachtplaatsen is verboden.
- Om snelle motorboten te kunnen besturen heb je een vaarbewijs voor nodig. Dit geldt voor alle boten die sneller kunnen varen dan 20 km/u. De vaarbewijsplicht geldt ook voor niet snel varende boten die langer zijn dan 15 meter.
- Zorg ervoor dat je altijd alcoholvrij vaart. 0,5 promille is de wettelijke grens voor op het water. Als je daar boven zit krijg je een boete en die is niet goedkoop!
- Wanneer je voorrang geeft aan andere schepen moet je tijdig je koers en snelheid aanpassen. Hiermee laat je tijdig zien waar je naar toe gaat en wat je van plan bent. Geef andere de ruimte om goed te kunnen manoeuvreren
. - Wees alert tijdens hinderlijke golfslagen of zuiging van een schip. Dit kan veel schade voorkomen voor je schip, maar ook voor die van een ander.
- Met een klein schip moet je op grote wateren minimaal 6 km/u op je motor halen.
- Een snelle motorboot mag niet sneller dan 20 km/u ten opzichte van het water gaan. Plaatselijk wordt meestal aangegeven of er een andere maximale snelheid geldt. Er zijn bepaalde plekken waar je nooit sneller dan 20 km/u mag, binnen een afstand van 20 meter uit de oever, binnen 50 meter van een zwem- of aanlegrichting, dichtbij een wedstrijd, waterfeest, demonstratie of soortgelijke gebeurtenissen of bij een zicht van minder dan 500 meter.
- Bezorg je omgeving geen overlast. Ga geen te harde muziek draaien of dingen in het water gooien.
- Voorkom laveren op drukke vaarroutes en houd het midden vrij voor schepen.
- De minimumleeftijd om een snelle motorboot te mogen besturen is 18 jaar. Motorboot, grootschip en zeilboot langer dan 7 meter: 16 jaar. Open motorboot, die niet sneller kan dan 13 km/u en korter is dan 7 meter: 12 jaar. Zeilbootjes korter dan 7 meter en kleine roeibootjes: geen minimumleeftijd.
- Zorg voor goed werkende veiligheidsmiddelen zoals reddingvesten, brandbestrijdingsproducten en EHBO.