Be committed: afval scheiden volhouden

 

Ik geef echt om het milieu. Met enige bezorgdheid volg ik de nieuwsberichten over de opwarmende aarde en de smeltende poolkappen. Tegelijkertijd merk ik ook steeds meer weerzin in mijn omgeving tegen al die maatregelen die we nemen om ons klimaat te redden. Ik begrijp het ergens wel, soms wordt er wel veel gevraagd. Aan de andere kant: we moeten onze aarde natuurlijk wel leefbaar houden. Ik wil dus echt mijn steentje bijdragen, maar ik merk al aan de kleinste dingen dat het lastig is om trouw te blijven aan mijn principes. Soms heb ik er gewoon echt geen zin in en zonder er bij na te denken doe ik dan weer iets wat schadelijk is voor het milieu. Neem nou afval scheiden. Eitje, zou je denken, maar dat valt best nog wel tegen vind ik zelf. Inmiddels moet je groente, plastic, papier, kleding en chemisch afval allemaal scheiden. Het is niet dat ik dat niet wil, maar waar laat ik het allemaal?

Klein flatje

Ik woon in een klein flatje met een kleine keuken. Inmiddels staan daar dus vijf afval bakken, wat me weinig ruimte laat om heen en weer te lopen. Alles elke dag wegbrengen is ook geen optie want de containers staan wat verder weg van de flat. En dan ga ik het nog maar niet hebben over de stank die uit met name de plasticafval emmer komt en het feit dat die speciale afbreekbare zakjes voor groenteafval zo duur zijn. Natuurlijk, voor het grovere werk wil ik echt wel wat meer moeite doen. Toen we laatst gingen verbouwen leek me een bouwafval container huren wel heel verstandig. Zelfs bij een bouwafval container huren houden ze trouwens rekening met het milieu. Bij het bedrijf dat het komt ophalen gaan ze het ook weer scheiden. Dat lijkt me een heel gedoe, dus waarom kan ik het dan niet volhouden? Soms denk ik ook wel eens: dit moet toch makkelijker kunnen als ik naar mijn vijf prullenbakken kijk.

Toch maar volhouden

Maar ja, een vriendin van mij is echt heel secuur. Ze scheidt alles wat er maar te scheiden valt met speels gemak. Ik ben stiekem wel een beetje jaloers op haar. Het lijkt wel alsof het haar helemaal geen tijd kost terwijl ik alleen maar loop te mopperen en te klagen. Ik wil ook zo toegewijd zijn. Tenslotte gaat het wel om onze wereld. Dus ik blijf volhouden, ik wil dit nu eenmaal graag. En zowaar, ik krijg er een bepaalde routine in. En soms, heel soms, heb ik er zelfs een beetje lol in!